Tegenwoordig zijn er veel verschillende alarmsystemen op de markt. Maar welk systeem is het meest geschikt voor u en uw situatie? Het antwoord op deze vraag hangt af van veel factoren, zoals uw budget, de complexiteit van het systeem, waar u het alarmsysteem voor wilt gebruiken, de uitbreidingsmogelijkheden, het gebruiksgemak etc.

Hier volgen enkele punten waar u op moet letten bij het kiezen van een alarmsysteem.

Budget

Als u nog niet bekend bent met alarmsystemen en wilt weten welke systemen er bestaan, lees eerst dit artikel, waarin uitleg wordt gegeven over de verschillende systemen en de voor- en nadelen van elk systeem.

Als u voor een bekabeld alarmsysteem kiest, bent u bijvoorbeeld goedkoper uit dan wanneer u kiest voor een draadloos alarmsysteem, maar u heeft ook te maken met bekabeling die door uw woning loopt. Bij een draadloos systeem heeft u dit probleem niet, omdat de communicatie tussen de verschillende onderdelen via een draadloze wifi-verbinding plaatsvindt. Een draadloos systeem kan daardoor iets minder betrouwbaar zijn dan een bekabeld alarmsysteem (door de mogelijkheid van storing van signalen). Bij een draadloos systeem is er ook minder keus uit modellen en het bevat batterijen, die regelmatig vervangen moeten worden. Hoe dan ook, elk alarmsysteem heeft zijn eigen voor- en nadelen, die u zult moeten afwegen.

Complexiteit van het systeem

Als u een keuze heeft gemaakt voor het soort alarmsysteem is de volgende stap het kiezen tussen een basis of een uitgebreid alarmsysteem.

Een basisalarmsysteem bevat meestal alle noodzakelijke onderdelen, zoals een bedieningspaneel, een sirene en een aantal bewegingsdetectoren. Bij een uitgebreider pakket zijn er meer opties inbegrepen, zoals een afstandsbediening en de aansluiting van rook- of koolmonoxidedetectoren. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om beveiligingscamera’s te laten plaatsen als aanvulling op uw alarmsysteem.

Aan een alarmsysteem met camera’s hangt uiteraard een hoger prijskaartje dan een systeem zonder camera’s. De complexiteit van een alarmsysteem zal ook van invloed zijn op de prijs.

Waar moet het alarmsysteem komen

De prijs (en ook de geschiktheid) van een alarmsysteem is ook afhankelijk van waar het geplaatst moet worden (betreft het een privéwoning, kantoor, appartementsgebouw, industrie/fabriek, werf, buitenomgeving) en in welke staat de woning/het gebouw zich bevindt (betreft het een nieuwbouw- of een renovatieproject, een afgewerkte ruimte etc).

Om u verder te helpen bij het maken van een keuze, volgt hier een aantal tips:

Tip: Verplaats u in de gedachtegang van een inbreker

Controleer uw woning/pand en kijk naar de plekken waar iemand de woning kan binnendringen. Denk hierbij aan ramen, deuren en poorten. Op deze manier kunt u bepalen hoeveel en welke detectoren u wilt laten plaatsen en op welke locaties.

Tip: denk na over hoe u het systeem wilt bedienen en het gebruiksgemak

Handmatige bediening of bediening op afstand? Tegenwoordig zijn veel alarminstallaties te bedienen via een smartphone of een afstandsbediening. Met een druk op de knop kan het alarm worden in- of uitgeschakeld en dat is heel handig als u onderweg bent en er plots achter komt dat u het alarm bent vergeten in te schakelen.

Tip: denk na over de actie die moet worden ondernomen bij een detectie

Een belangrijk onderdeel van een alarmsysteem is de signalisatie (de wijze waarop een alarmsysteem een waarschuwing afgeeft). Op het moment dat er een sirene (luid alarm) afgaat (wanneer er een indringer een woning probeert binnen te komen bijvoorbeeld), zal de contactpersoon op de hoogte worden gesteld. U kunt ervoor kiezen om de melding zelf te ontvangen of dat de meldkamer een melding ontvangt als het systeem iets oppikt. Het is ook mogelijk om voor beide te kiezen.

Wilt u een alarmsysteem in uw woning plaatsen of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor een offerte of advies. Onze deskundige medewerkers helpen u graag verder.