Het eerste wat in mensen opkomt als ze aan een alarmsysteem denken, is het buitenshuis houden van ongewenste indringers, maar een professioneel alarmsysteem slaat ook alarm wanneer er sprake is van andere dreigende gevaren, zoals rook, brand en gas. Want ook in dat geval is het belangrijk om snel actie te kunnen ondernemen, zoals het verlaten van de woning of het verwittigen van de brandweer.

De basisonderdelen van een professioneel alarmsysteem

Als u besluit een alarmsysteem aan te schaffen, kunt u kiezen uit drie verschillende systemen: een bekabeld, draadloos of hybride alarmsysteem. Deze alarmsystemen zijn onderling verschillend, maar werken allemaal volgens hetzelfde principe en bestaan uit drie basisonderdelen: detectie, centrale unit en signalisatie.

Maar hoe werkt detectie binnen een professioneel alarmsysteem eigenlijk?

Detectie

Voor het detecteren van dreigende of ongewenste gebeurtenissen en storingen kunnen verschillende detectoren in en rondom de woning of een bedrijfspand worden geplaatst. Indien een van de detectoren een (ongewoon) signaal opvangt, wordt dit doorgegeven aan de centrale unit. Deze centrale unit analyseert deze signalen, waarna al dan niet tot actie wordt overgegaan (signalisatie).

Magneetdetectoren

Magneetdetectoren of magneetsensoren worden voornamelijk gebruikt voor het beveiligen van ramen en deuren en bestaan uit twee delen:  het magneetdeel, dat op de deur of het raam wordt bevestigd en het contactdeel, dat op het kozijn of de deurpost wordt bevestigd. Op het moment dat de afstand tussen de magneet en het contact toeneemt (als de deur of het raam wordt geopend), wordt een storing waargenomen en wordt er een signaal naar centrale unit verzonden. Magneetdetectoren zijn goedkoop en eenvoudig te installeren en daarom een zeer populaire keuze als aanvulling op een alarmsysteem.

Bewegingsdetectoren

Een bewegingsdetector of bewegingssensor detecteert, zoals de naam al aangeeft, beweging op de plaats waar deze is geplaatst. Op het moment dat er sprake van een beweging, geeft de detector een signaal af.

De meeste bewegingsdetectoren gebruiken een passief infrarood sensorsysteem, vaak afgekort als PIR (naar het Engelse Passive Infra Red) en reageren op lichaamswarmte. Bewegingsdetectoren zijn ook goed betaalbaar en omdat er geen kabels aan te pas komen, kunnen ze zowel binnen als buiten eenvoudig worden geïnstalleerd.

Trildetectoren

Trildetectoren of trilsensoren detecteren storingen door breuk of trilling en zijn inzetbaar op tal van plaatsen, zoals ramen en deuren. Naast ramen en deuren zijn trildetectoren ook uitermate geschikt voor het beveiligen van een kluis.

Rook-, koolmonoxide- en gasdetectoren

Rookvorming, een brand of een gaslek kunnen net zulke ernstige gevolgen hebben voor uw woning of bedrijfspand als een inbraak. Door het plaatsen van en rook-, koolmonoxide- en gasdetectoren kan er bij potentieel gevaar tijdig worden ingegrepen. Deze detectoren worden vaak los verkocht, maar het is verstandig om ze integreren in een alarmsysteem.

Wilt u een alarmsysteem in uw woning plaatsen of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op voor een offerte of advies. Onze deskundige medewerkers helpen u graag verder.